Köpa katt, ett par saker som du ska tänka på

Katter är lite mer självständiga än hundar och klarar sig ensam under längre stunder men det finns fortfarande saker att tänka på, saker som man ska vara uppmärksamma på vid köp av en katt.

Köpa katt

Köpa katt

Samt allt för ofta så köper man en katt som blir en så kallad ”sommarkatt”, den blir oftast lämnad kvar vid sommarstället när familjen åker hem igen. Undvik att göra det eftersom katten far så illa och det finns ingen anledning att köpa den för en kort stund, även om katter kan klara sig bra på egen hand så behöver de ett tryggt hem. Ska man köpa en katt så ska man också ta ansvar över den.

Har du tid för en katt?

Som vi skrev inledningsvis så är en katt mycket mer självständigare än t.ex. en hund men enligt lag så behöver den tillsyn minst 2 gånger per dag. Om du inte är hemma mycket under veckorna kan det vara klokt att inte skaffa en katt, i alla fall inte just nu. Vid semester och resor kan man behöva kattvakt, har du tillgång till det också?

Har man köpt en katt så kan man räkna med en lång relation, en katt kan leva upp till 20 år. Räkna med att ditt ansvar sträcker sig över denna period.

Kostnad för en katt

Jämför man med en hund är en katt betydligt billigare att äga. Kostnaden för mat uppgår till ungefär 200 kr per månad men det tillkommer för vaccinationer osv.

Man kan räkna på att lägga ut dessa avgifter första och andra året:

Vaccinering

500 kr

Kastrering

500 kr

ID märkning

100 kr

Avmaskningsmedel

100 kr

Försäkring

300 kr

En fast kostnad exklusive mat uppgår till ungefär 1500 kr första året. Sedan ska man underhålla genom att betala för försäkring, vaccinering, avmaskning för ca: 600 kr per år, löpande.

Raskatt eller en vanlig huskatt?

Det finns speciella raskatter som kommer med dokumenterad stamtavla medan vanliga huskatter är utan. Raskatter har avlats fram till att få ett speciellt utseende och egenskaper, det är också mycket dyrare att köpa en katt med stamtavla.

När man köper en katt så blir en kattunge i de flesta fallen och dessa kan vara lite krävande i början, som med alla djur så måste man ta hand om och uppfostra dem. Katter är dock enklare än hundar i den aspekten.

Vad behöver man när katten flyttar in?

Bestämmer man sig för att köpa en kattunge är det några veckors väntetid och då kan man förbereda sitt hem med olika tillbehör som är bra att ha som kattägare.

Köp en kattlåda/katt-toalett där katten kan göra sina behov när den vistas inomhus. Klösbräda eller liknande är bra att ha om man är rädd om sina möbler, katter kan då använda brädan för att vässa sina klor samt markera revir.

Ska ni resa med katten kan en korg eller en bur vara bra att använda i bilen, på bussen eller tåget. Det underlättar resan betydligt och kan kännas tryggare för katten.