Köpa hund – En guide i rätt riktning

hund

Ett stort ansvar är det att köpa hund, det blir som om en helt ny familjemedlem anländer och man ska vara förbered på att kunna offra mycket av sin tid för att ta hand om detta nya djur. Nästan alla kan lära sig, många klarar av att sköta om en hund men man kan behöva lite guidning i rätt riktning. Här är anicares tips och råd till dig som går i köptankar.

Har du tid?

Innan du börjar leta efter hundraser att köpa så måste du ställa denna fråga till dig själv, ”har jag tid med en hund?”. Hundarna behöver uppmärksamhet dygnet runt som valp och det är inte bra att lämna en hund helt ensam i mer än fem timmar. Så se över ditt liv och tänk på hur mycket tid du kan avvara.

Adoptera inte från utlandet

Vi nämner det på framsidan också men det tål att upprepas. Köp inte eller adoptera hundar från utlandet, det är bättre att hjälpa dem på plats. Anledningen är att hundarna kan bära på främmande sjukdomar som kan vara farliga för andra djur, eller människor för den delen. Skänk i stället pengar till hemmen där hundarna tas om hand.

Välj rätt ras

Olika hundraser behöver olika förhållanden, uppfostran och tid. Sök på internet, läs i böcker och bilda dig en uppfattning om vilken ras som passar dig eller din familj bäst. Lägg ner lite tid på det och besök andra som har liknande raser som du är intresserad av.

Köp från rätt uppfödare

Ska du köpa en hund från en uppfödare se till att denna är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Det kan vara en extra trygghet att veta att uppfödaren är seriös. Ta kontakt och träffa ägaren samt valpen med jämna mellanrum och se så att allt står rätt till. Gå på magkänslan.

Kostnader för en hund

En hund kostar ganska mycket om man slår ut det på flera år. Det är inte omöjligt att det kan kosta upp till 40 000 kr, bara under de två första åren. Sedan fortlöper det ända till hundens sista år.

Här är ett räkneexempel på hundens första år:

Inköp av hundvalp

12000 kr

Försäkring

2500 kr

Vaccination

500 kr

Foder

5500 kr

Medlemskap i hundklubbar

1000 kr

Bajspåsar

400 kr

Ev hundkurs

2000 kr

Veterinärbesök

3000 kr

Sammantaget kommer vi upp till 26900 kr, och det är bara under det första året som man skaffar hunden. Priset kan variera beroende på vilken hundras man köper, ibland kan det bli billigare och ibland kan det bli dyrare. Det är väldigt individuellt.

Vi avslutar med att sammanfatta hela texten:

1: Har du tid för en hund?

2: Adoptera helst inte från utlandet pga sjukdomar osv.

3: Välj en ras som passar dig

4: Köp från rätt uppfödare

5: Har du råd att skaffa en hund? Det är inte ovanligt att det kostar upp till 30 000 kr första året.

Läs våra råd och lycka till!