Iller som husdjur

Illern är ett djur som är släkt med skunken. Illern finns i större delen av världen och redan 350 år f .kr. höll människan tamillrar, i första hand för att jaga råttor och kaniner.

Illern är ungefär som en blandning av hund och katt. Självständig som katten och läraktiga som hunden och kan beskrivas som intelligenta, sociala och smarta problemlösare. Dom blir ca sex år, men kan också bli upp mot 12 år gamla om de håller sig friska. Vikten ligger på ca 0,5-1,2 kg för honor och 0,9-3 kg för hanarna.

Aktivering
För att aktivera din iller så kan man ge den leksaker för hundar eller katter. Dom gillar även att lösa problem genom att tex. Gömma godis på olika sätt, där illern får klura lite för att hitta sitt godis. De gillar även rör och tunnlar, så en bra aktivitet är att kasta bollar genom en tunnel som de kan jaga.

Foder
I det vilda äter illrar råttor, möss, kaniner, ekorrar och grodor. Tama illrar utfodras med kattmat av hög kvalité. Viktigt är att fodret är spannmålsfritt, innehåller mycket proteiner och lite kolhydrater. Förutom kattmat kan man även ge fodermöss, kaniner och kycklingar.

Rumsren
Illern kan bli nästintill helt rumsren med bra träning från början, men de är också individer och somliga är sämre att gå på låda. Bajset är deras revir och de vill gärna ha ryggen fri när de bajsar. Därför kan det vara bra att ha en låda i varje hörn för att träna.

Boende
I Sverige har man oftast illrar lösa i hemmet och det finns även en lag som säger att de inte får vistas på en yta mindre än 5 kvm och 1 m i höjd.