Bostonterrier -En godmodig och tillgiven hund

Bostonterrier är en hundras som anses härstamma från de korsningar mellan bulldog och terrier som användes vid hundhetsningar i Storbritannien på 1800-talet. Det engelska hundarna var kända i Amerika och i hamnstaden Boston förekom ofta hundhetsning, dit Bostonterriern kommit med varufartyg från England. På 1860-70 talet började man att avla för en mindre och snabbare hund, en bestämd hundtyp blev också resultatet och på den tiden kallad Round Head. En rasklubb bildades 1889 och ändrade 1891 till Boston Terrier Club Of America. På 50-talet blev de kända som ”skokrämshunden” långt utanför USA:s gränser efter att ett företag lanserade de som kännetecken på sina skokrämsburkar. Bostonterriern har funnits i Sverige sedan 1900-talet och det registreras mellan 40-80 hundar varje år.

Användningsområde
Den är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa
I rasen förekommer patella luxation och katarakt (ögonsjukdom), andningsproblem är också vanligt förkommande i och med skallens utformning.

Egenskaper/mentalitet
Rasen ska vara godmodig och tillgiven, roande och käck. Terrier är den bara till namnet och föredrar människors sällskap. Den ska vara beslutsam och mycket energiskt samt aktiv.

Utseende
Bostonterriern ska ge ett stramt och robust intryck. Den ska vara kompakt och kort i kroppen, kvadratiskt huvud med flata kinder och kort nosparti. Öronen är upprätta och kuperas i hemlandet. Svansen är medfött mycket kort, ibland skruvad. Vikten ligger vanligtvis mellan 7-11 kg och ca 30 cm i mankhöjd. Pälsen är kort och färgen är antingen tigrerad med väl avskilda vita tecken eller svart med vita tecken.

Pälsvård
Badas vid behov, borstas med gummiborste. Kontrollera ögon, öron, tänder och klor varje vecka.

Övrigt
En aktiv och oöm kompis, som passar lika bra att mysa med i soffan som i skogen och på tävlingsarenan i olika hundsporter.